Αρχική » Τόποι και Ψάλτες » Ψάλτες της Κω » CD » CD 3o

CD 3o

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΗΣ

Τόποι και Ψάλτες - Ψάλτες της Κω Τόποι και Ψάλτες - Ψάλτες της Κω

1 CD (ΨΚ 03)
Διάρκεια: 74´27´´

Αθήνα 2019, ISBN 978-960-8009-53-0

Περιεχόμενα

 1. Σπήλαιον ευτρεπίζου ήχος πλ β΄ (Προεόρτιο Χριστουγέννων) 5΄.30΄΄
 2. Σήμερον ο Χριστός ήχος β΄ (Και νυν Αίνων Χριστουγέννων) 3΄.18΄΄
 3. Μυστήριον ξένον ήχος α΄ (Ειρμός θ΄ Ωδής Α΄ Κανόνα Χριστουγέννων) 3΄.05΄΄
 4. Νάματα Ιορδάνια ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Θεοφανείων) 2΄.50΄΄
 5. Προ εξ ημερών του Πάσχα ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Κυριακής των Βαΐων) 5΄.12΄΄
 6. Ερχόμενος ο Κύριος ήχος α΄ (Ιδιόμελο Αίνων Μ. Δευτέρας) 3΄.55΄΄
 7. Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Μ. Πέμπτης) 2΄.24΄΄
 8. Σήμερον σέ θεωρούσα ήχος β΄ (Ιδιόμελο Αποστίχων Μ. Πέμπτης) 3΄.16΄΄
 9. Επί ξύλου βλέπουσα ήχος β΄ (Ιδιόμελο Αποστίχων Μ. Πέμπτης) 2΄.18΄΄
 10. Σέ τον αναβαλλόμενον το φως ήχος πλ α΄ (Δοξαστικό Αποστίχων Μ. Παρασκευής) 8΄.06΄΄
 11. Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον ήχος α΄ (Στιχηρό Εσπερινού Κυριακής της Πεντηκοστής) 1΄.52΄΄
 12. Δεύτε λαοί ήχος πλ δ΄ (Δοξαστικό Εσπερινού Κυριακής της Πεντηκοστής) 4΄.58΄΄
 13. Βασιλεύ ουράνιε ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Κυριακής της Πεντηκοστής) 3΄.34΄΄
 14. Η πάνσεπτος των Αποστόλων ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) 4΄.59΄΄
 15. Κύριε εκέκραξα - Κατευθυνθήτω ήχος α΄ (Αργά) 2΄.46΄΄
 16. Ω του παραδόξου θαύματος ήχος α΄ (Ιδιόμελο Εσπερινού Κοιμήσεως της Θεοτόκου) 2΄.45΄΄
 17. Θεαρχίω νεύματι οκτάηχο (Δοξαστικό Εσπερινού Κοιμήσεως της Θεοτόκου) 10΄.21΄΄
 18. Άξιον εστίν ήχος γ΄ Πέτρου Βυζαντίου 2΄.53΄΄

Σχολιασμός

Γιώργος Σακέλλης

Γιώργος Σακέλλης. Από τον Τόμο "Ψάλτες της Κω" της Σειράς "Τόποι και Ψάλτες" του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων

Γεννημένος (1942) στην Αντιμάχεια, ένα χωριό που έχει δώσει (και δίνει) πολλούς ιερωμένους και ψάλτες. Πέρα από τα ακούσματα της παιδικής ηλικίας, η κατάρτισή του στην Εκκλησιαστική μουσική οφείλεται κυρίως σε επίσημες ειδικές Σχολές, καταρχάς στην Πατμιάδα (1959-1962) και στη συνέχεια (1963-1970) στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (απ’ όπου πήρε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής), και στο οποίο υπηρέτησε αργότερα (1970-1978) ως Καθηγητής Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής. Πλούσια και μακρά η ψαλτική του δράση. Υπήρξε για πολλά χρόνια (1965-1984) ψάλτης σε πολλούς Ναούς των Αθηνών και αμέσως έπειτα στην Κω, πρώτα (1984-2012) στον Ι. Ναό του Αγ. Παύλου, της ομώνυμης νεώτερης συνοικίας στην πόλη της Κω, και στη συνέχεια (2012 - έως σήμερα 2019) πρωτοψάλτης στο Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου. Πλούσια, γενικότερα και η εκτός Αναλογίου μουσική του δράση. Καθηγητής Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση (Αρσάκειο, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω), επίσης διευθυντής και χοράρχης σε πολλές Συναυλίες Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής (με σημαντικότερη εκείνην του 1995, όπου διηύθυνε στην Πάτμο τη Μεγάλη Χορωδία κατά τον επίσημο εορτασμό για τα χίλια εννιακόσια χρόνια της Αποκάλυψης του Ιωάννη). Ακόμη, Πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κω και, παράλληλα, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου. Ψάλτης έντεχνος και ηδύφωνος, βαθύς γνώστης του επίσημου εκκλησιαστικού μουσικού ιδιώματος, όπως αυτό εκφέρεται σήμερα από τους σύγχρονους επικαιροποιημένους ψάλτες.

Τα μέλη που ψάλλονται στον αντίστοιχο ψηφιακό δίσκο (CD 3ο) είναι κυρίως Δοξαστικά κλασικών κινητών και ακινήτων Εορτών του Ενιαυτού, με κάποια, ταυτόχρονα, ειδικά αντίστοιχα Ιδιόμελα (και εδώ επιλογές του ίδιου). Καταρχάς ψάλλονται, από τη μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, το Προεόρτιο Σπήλαιον ευτρεπίζου ήχος πλ β΄, κατά την εκδοχή του Γεωργίου Σύρκα (από χειρόγραφο, εδώ σ. 00-00), το Και νυν των Αίνων Σήμερον ο Χριστός γεννάται ήχος β΄, κατά την εκδοχή του Λυκούργου Πετρίδη (από χειρόγραφο, εδώ σ. 00-00), ο Ειρμός της θ΄ Ωδής του Α΄ Κανόνα Μεγάλυνον ψυχή μου... Μυστήριον ξένον ήχος α΄ σε μέλος Αθανασίου Πέττα (από χειρόγραφο, εδώ σ. 00-00), και προστίθεται το Δοξαστικό των Αίνων των Θεοφανείων Νάματα Ιορδάνια ήχος πλ β΄, επίσης κατά την εκδοχή του Λυκούργου Πετρίδη (από χειρόγραφο, εδώ σ. 00-00). Ακολουθούν το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής των Βαΐων Προ εξ ημερών του Πάσχα ήχος πλ β΄ σε μέλος Γεωργίου Σύρκα (από χειρόγραφο, εδώ σ. 00-00), το Ιδιόμελο των Αίνων της Μ. Δευτέρας Ερχόμενος ο Κύριος ήχος α΄ και το Δοξαστικό των Αίνων της Μ. Πέμπτης Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου ήχος πλ β΄, και τα δύο στο μέλος των Κων/νου Πρίγγου («κατ’ εκτέλεσιν» του ίδιου του ψάλλοντος), τα Ιδιόμελα των Αποστίχων της Μ. Πέμπτης Σήμερον σέ θεωρούσα ήχος β΄ και Επί ξύλου βλέπουσα ήχος β΄, καθώς και το Δοξαστικό των Αποστίχων της Μ. Παρασκευής Σέ τον αναβαλλόμενον το φως ήχος πλ α΄ (και τα τρία από την «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» του Λυκούργου Πετρίδη, Θεσ/κη 1979). Στη συνέχεια ψάλλονται, από την Κυριακή της Πεντηκοστής το Στιχηρό του Εσπερινού Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον ήχος α΄, το Δοξαστικό του Εσπερινού Δεύτε λαοί ήχος πλ δ΄ και το Δοξαστικό των Αίνων Βασιλεύ ουράνιε ήχος πλ β΄, επίσης το Δοξαστικό των Αίνων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Η πάνσεπτος των Αποστόλων ήχος πλ β΄, όλα κατά την εκδοχή του Λυκούργου Πετρίδη (από χειρόγραφα, εδώ σ. 000 κ.εξ.), και από την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το Κεκραγάριο με το Ιδιόμελο Ω του παραδόξου θαύματος ήχος α΄ και το οκτάηχο Δοξαστικό του Εσπερινού Θεαρχίω νεύματι, όλα κατά την μελισματική εκφορά του Πέτρου Καραγιάννη (από χειρόγραφο, εδώ σ. 000 κ.εξ.). Το CD κλείνει με το Άξιον εστίν ήχος γ΄ του Πέτρου Βυζαντίου (σε διασκευή Αθανασίου Πέττα, Ακολουθία της Θείας Λειτουργίας, Αθήνα 1989).

Ο τρόπος του ψάλλειν εδώ, ύφος και εκφορά, παρουσιάζουν ιδιαίτερο (ιστορικό) ενδιαφέρον. Είναι αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σήμερα ως «Ωδειακή» εκτέλεση, μια εκτέλεση δηλαδή με έμφαση κυρίως στην τονική, διαστηματική και ηδύφωνη εκφορά, με περιορισμένη αντίστοιχα την ποικιλματική και την κατά τις μουσικές φράσεις παραδοσιακή απόδοση των εκκλησιαστικών μελών. Είναι ακριβώς ο ψαλτικός τρόπος που επιχωριάζει σήμερα στους περισσότερους σύγχρονους ψάλτες, σ’ ένα ωστόσο υψηλό ερμηνευτικό και εκτελεστικό αποτύπωμα εδώ, δείγμα και υπόδειγμα από κάθε άποψη του συγκεκριμένου αυτού ψαλτικού ήθους. Μια ερμηνευτική κατάθεση σε μεγαλύτερη ασφαλώς συνάφεια με το ευρύτερο ανάλογο εκκλησιαστικό κοινό και σώμα. Και από την άποψη αυτή επίσης πολύ ενδιαφέρουσα.

Σπήλαιον ευτρεπίζου ήχος πλ β΄ (Προεόρτιο Χριστουγέννων)

Κατέβασμα
Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο


Προ εξ ημερών του Πάσχα ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Κυριακής των Βαΐων)

Κατέβασμα
Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο


Δεύτε λαοί ήχος πλ δ΄ (Δοξαστικό Εσπερινού Κυριακής της Πεντηκοστής)

Κατέβασμα
Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο


Βασιλεύ ουράνιε ήχος πλ β΄ (Δοξαστικό Αίνων Κυριακής της Πεντηκοστής)

Κατέβασμα
Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο


Ω του παραδόξου θαύματος ήχος α΄ (Ιδιόμελο Εσπερινού Κοιμήσεως της Θεοτόκου)

Κατέβασμα
Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο


Άξιον εστίν ήχος γ΄ Πέτρου Βυζαντίου

Κατέβασμα
Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο Μουσικό Κείμενο